Cauta pe site:  
     Prima pagină » Pagina anterioară Micşorează fontul Măreşte Fontul  
 
Primăria Municipiului Bucureşti

B-dul Regina Elisabeta
nr. 47, Sector 5, Bucureşti
telefon: 021.305.55.00
dispecerat: 0800.800.868
UE

     

UrbanWINS lansează un set de instrumente în vederea trecerii la elaborarea unor politici mai eficiente privind deșeurile:
- Comunicat de presa NR.6
- Afișul evenimentului poate fi vizualizat  aici.

Prezentare proiect Urban Wins
Anexat:
Leaflet Urban Wins
Chestionar-Urban-Wins


În perioada aprilie-mai 2015 Primăria Municipiului Bucureşti prin Direcţia Utilităţi publice, a făcut demersuri pentru a participa la o propunere de proiect în cadrul call-urilor europene -,,Urban –Wins – Urban metabolism accounts for building  Waste management Innovative  Networks and Strategies’’ „Realizări urbane – Abordări ale metabolismului urban pentru dezvoltarea managementului de deşeuri,  metode inovative şi strategii”, din cadrul Horizon 2020.

Proiectul cu Tematica H2020-WASTE-2015-two-stage, Schema de finanţare: RIA  - Acţiune de Cercetare şi Inovare - Cod 690047 a fost propus pentru finanțare de către EASME, organismul de management al programului Horizon 2020. Prima etapă (concept note-ul proiectului) s-a depus pe 21.04.2015. În urma evaluării pozitive din prima etapă, propunerea de proiect completă a fost depusă pe 08.09.2015. În 15.12.2015, Direcţia Utilități Publice a P.M.B.  fost anunţată că propunerea de proiect Urban_Wins -,,Urban –Wins – Urban metabolism accounts for building  Waste management Innovative  Networks and Strategies’’ „Realizări urbane – Abordări ale metabolismului urban pentru dezvoltarea managementului de deşeuri,  metode inovative şi strategii”-, din cadrul programului Horizon2020, a primit răspuns pozitiv.


Proiectul Urban_Wins este coordonat de orașul Cremona (Italia) și include 27 de parteneri europeni din România, Italia, Austria, Suedia, Spania și Portugalia. Partenerii din România sunt: Asociația Ecoteca, Asociația Romania Green Building Council, Asociaţia Ecotic, S.C. Global Innovation Solution S.R.L., Asociaţia Environ.

Proiectul se va desfăşura pe o durată de 36 de luni şi va beneficia de un grant (fonduri 100% nerambursabile), valoarea grantului fiind de  4 966 516,25 € . Suma ce va fi alocată Municipiului Bucureşti în cadrul acestui grant este de  128 906,25 €.

Scopul proiectului este să dezvolte și să testeze metode pentru designul și implementarea de Planuri strategice pentru prevenirea și managementul deșeurilor urbane. Aceste planuri vor fi:

  • Întărirea capacitaţii de adaptare la problemele de mediu ale oraşelor
  • Garantarea progresului spre modele de consum și producție mai durabile
  • Îmbunătățirea gradului de recuperare al deșeurillor și utilizarea materialelor recuperate.

            Conceptul de “metabolism urban” se află în centrul abordării proiectului Urban_Wins.
Acest concept presupune înțelegerea si analiza spatiului urban, inclusiv a politicilor de gestiune a deseurilor, in complexitatea lor, intr-un mod holistic, pe baza inputuri-lor care intra in oras (materii prime) si a output-urilor rezultate in urma activitatilor urbane (spatiu construit, aer poluat, deseuri, stoc de masini si alte materiale etc). Planurile strategice pentru prevenirea și managementul deșeurilor urbane din proiect se vor baza pe analiza datelor urbane din 24 de orase europene si vor fi personalizate si implementate in 8 orase europene: Torino, Cremona si doua orase din Provincia Roma (Italia), Leiria (Portugalia), Manresa si Sabadell (Spania) si Bucuresti. Definirea politicilor de management a deseurilor pe baza metabolismului urban este un demers extrem de inovator nu doar in Europa, ci in intreaga lume, cercetarea si aplicarea fiind la inceput in acest domeniu. Pentru a permite aplicarea conceptului de metabolism urban in politicile de gestiune a deseurilor, propunerea Urban_Wins reuneste un consortiu de actori foarte variat (orase, institute de cercetare si universitati, ONG-uri de mediu, companii de gestiune a deseurilor) care au experiente foarte vaste in metabolismul urban, analiza fluxurilor de materiale (MFA) si a ciclului de viata (LCA), politici publice de management al deseurilor, implicarea stakeholderilor, design si planning urban, eco-districte etc. Astfel, prin acest proiect, Municipiul Bucuresti va beneficia de cele mai noi cunostinte si competente necesare pentru definirea unor instrumente politice inovatoare pentru managementul deseurilor la nivel urban. Acest aspect este deosebit de important pentru orasul nostru tinand cont de multiplele provocari pe care le intampinam in ceea ce priveste gestiunea eficienta a deseurilor: probleme legislative si logistice in colectarea selective, ratele extrem de reduse de reciclare, constientizarea scazuta a populatiei privind importanta colectarii selective si a reciclarii etc.


            Prin participarea la acest proiect, Municipiul Bucuresti va beneficia de rezultatele şi soluţiile proiectului (studii, aplicaţii şi toolkit-uri pentru metabolismul urban si pentru analiza fluxurilor urbane de materiale), de recomandările, cele mai bune practici şi strategiile de management a deseurilor bazate pe metabolismul urban si analiza fluxurilor de materiale, de soluţiile cele mai eficiente testate sau aplicate cu succes în diverse oraşe europene.
Printre avantajele implicării Primăriei Bucureşti în acest proiect, enumerăm de asemenea:
- Colectarea si analiza de date urbane, cu sprijinul partenerilor experimentati din proiect, pentru intelegerea si aplicarea conceptelor de metabolism urban si de analiza fluxurilor de materiale la nivelul orasului Bucuresti, o premiera pentru tara noastra si pentru Europa de Est;
- Elaborarea cu sprijinul partenerilor din proiect a unei Strategii inovatoare de management a deseurilor bazata pe analiza metabolismului urban ce va tine cont de obiectivele strategice urbane si in materie de deseuri a Primariei Bucuresti;
- Sprijin tehnic si financiar pentru implementarea pe durata de un an a acestei Strategii inovatoare de management a deseurilor, prin schimb de experienta cu restul 7 de orase pilot implicate in proiect care vor desfasura activitati similare;
- Perfecţionarea specialiştilor din administraţia publică prin participarea la o serie de intalniri tehnice si vizite de studiu in Italia privind strategiile inovatoare de management al deseurilor, metode pentru constientizarea publicului general etc;
- Constientizarea si implicarea populatiei bucurestene in implementarea Strategiei inovatoare de management a deseurilor dezvoltata in proiect prin crearea si animarea, cu sprijinul partenerilor specializati in proiect, a unei agore urbane in Bucuresti formata din cca. 30 de reprezentanti ai cetatenilor, ONG-urilor, firmelor etc;
- Acces la o serie de instrumente dezvoltate pentru administratia publica pentru a permite dezvoltarea cu success a politicilor de management a deseurilor pe baza analizei metabolismului urban: un instrument online pentru analiza fluxurilor de materiale si un toolkit cu studii de caz, bune practici si recomandari pentru strategiile urbane inovatoare de management al deseurilor;
- Promovarea ampla la nivel european a Primariei Bucuresti ca partener strategic in proiect si ca oras pilot alaturi de celelalte 7 orase europene pentru aplicarea inovatoare a conceptului de metabolism urban in dezvoltarea strategiilor de management a deseurilor, prin campaniile ample de promovare si diseminare realizate de partenerul ICLEI, responsabil de pachetul de lucru ‘Comunicare’.
Având în vedere cele prezentate, propunem spre dezbatere în Consiliul General al Municipiului Bucureşti participarea Municipiului Bucureşti ca partener în proiectul Urban_Wins      (-,,Urban –Wins – Urban metabolism accounts for building  Waste management Innovative  Networks and Strategies’’ „Realizări urbane – Abordări ale metabolismului urban pentru dezvoltarea managementului de deşeuri,  metode inovative şi strategii”, din cadrul programului european Horizon 2020 si desemnarea Primarului General al Municipiului Bucureşti ca LEAR (Legal Entity Appointed Representative - Reprezentantul Desemnat Legal al Entităţii) pentru proiectele din cadrul programului Horizon 2020 şi PLSIGN (Project Legal Signatory -Semnatar Legal al Proiectului- desemnat specific pentru  proiectul ( Urban –Wins ) pentru toate documentele necesare participării Municipiului Bucureşti ca partener în proiectul  Urban –Wins şi documentele parteneriatului, inclusiv Acordul de Grant, Contractul de finanţare, Contractul de parteneriat şi alte documente solicitate, pe toată durata propunerii de proiect şi a derulării proiectului.


ANUNT

CAUTAM  BLOGGER  LOCAL  INTERESAT  DE  ECO-INOVARE

 UrbanWINS, proiect finanţat de Uniunea Europeana pe o durată de 3 ani, caută bloggeri sau persoane curioase şi talentate, pasionate de scris şi protecţia mediului,  pentru activităţi de blogging ce au ca tema eco-inovarea în prevenirea şi managementul deşeurilor în 8 oraşe europene:  Cremona, Albano Laziale, Pomezia, Torino, Leiria, Manresa, Sabadell si Bucureşti.

Ne dorim ca toţi locuitorii oraşelor să descopere ce activitaţi eco-inovatoare au loc la nivel local, prin poveşti atractive şi accesibile spuse în limba locală.

Eşti interesat să promovezi eco-inovarea în Bucureşti?

Află mai multe aici şi aplică până pe 11 mai 2017.  

 


 
 
Prelucrarea datelor cu caracter personal  |   Politica de utilizare cookie-uri
Primaria municipiului Bucuresti © 1996 - 2020