Cauta pe site:  
     Prima pagină » Oraşul » Ocrotitorul Bucureştilor Micşorează fontul Măreşte Fontul  
  SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU BASARABOV, OCROTITORUL BUCUREȘTILOR
Primăria Municipiului Bucureşti

B-dul Regina Elisabeta
nr. 47, Sector 5, Bucureşti
telefon: 021.305.55.00
dispecerat: 0800.800.868
 
Dimitrie Cel Nou
 
 
  Sfântul Dimitrie Cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului, este unul din reprezentanţii de seamă ai vieţii creştine, ale cărui moaşte sunt păstrate în catedrala patriarhală din Bucureşti.
  Sfântul Dimitrie s-a născut şi a trăit în secolul al XIII-lea, pe malul râului Lom din Bulgaria. Şi-a petrecut o mare parte din viaţă într-o peşteră, în apropierea locului unde s-a născut, într-un post aspru, abstinenţă şi rugăciuni, izolat complet de lume.

  După moarte, moaştele sale au fost găsite de localnici în apele râului şi au fost aşezate în biserica din satul Basarab.

  În timpul războiului ruso-turc, generalul rus Petru Salnikov a luat moaştele Sfântului Dimitrie pentru a nu fi pângărite de ostaşii turci, cu intenţia de a le duce în Rusia. La trecerea cortegiului prin Bucureşti, în iunie 1774, la rugăminţile unui negustor bogat, Hagi Dimitrie şi ale Mitropolitului Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti, moaştele au fost dăruite credincioşilor ortodocşi români drept mângâiere pentru suferinţele şi pagubele aduse de război. În Rusia a ajuns numai mâna dreaptă a sfântului.
  Începând de la acea dată, Sfântul Dimitrie Cel Nou a devenit ocrotitorul Bucureştiului.

   În anul 1955, Biserica Ortodoxă Română a hotărât generalizarea cultului său în întreaga ţară.
 
       
Prelucrarea datelor cu caracter personal  |   Politica de utilizare cookie-uri
Primaria municipiului Bucuresti © 1996 - 2020