Cauta pe site:  
     Prima pagină » Pagina anterioară Micşorează fontul Măreşte Fontul  
 
Primăria Municipiului Bucureşti

B-dul Regina Elisabeta
nr. 47, Sector 5, Bucureşti
telefon: 021.305.55.00
dispecerat: 0800.800.868
UE

     In anii ’80 a inceput constructia ‘’Statiei de Epurare a Apelor Uzate Bucuresti – Glina’’ (SEAU) care nu a fost finalizata din cauza evenimentelor din 1989. Suprafata de aproximativ 72 ha pe care exista o parte din lucrarile executate in perioada 1985 – 1989 se afla in prezent in proprietatea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), ca urmare a unei Hotarari Judecatoresti emisa de Judecatoria Buftea prin care se recunoaste municipalitatii dreptul de proprietate asupra terenului aferent Statiei de Epurare – Glina. Pentru indeplinirea scopului Proiectului ‘’Reabilitarea si Modernizarea Statiei de Epurare a Apelor Uzate Bucuresti – Glina’’ (SEAU) a fost necesara atribuirea unei suprafete suplimentare, de circa 42 ha. Astfel, printr-un protocol semnat intre PMB si Primaria Comunei Glina, aceasta suprafata a fost data in folosinta gratuita Municipiului Bucuresti.

    În anul 2002, reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai Ministerului Mediului din România au hotărât ca prioritate numărul 1 pentru combaterea poluării şi refacerea mediului înconjurator construcţia unei staţii de epurare a apelor uzate pentru Bucureşti. În acest sens, în anul 2004, s-a semnat Memorandumul de Finanţare între Comisia Europeană şi Guvernul României prin care s-au alocat fondurile nerambursabile pentru Proiectul ISPA 2004/RO/16/P/PE/003 – “Reabilitarea şi Modernizarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate Bucureşti” – Glina, Etapa 1. Finanţarea va fi asigurată, pe langă fondurile nerambursabile (ISPA), din împrumuturi obţinute de la BEI şi BERD, precum şi din fonduri de la bugetul de stat.

    Proiectul ISPA  privind “Reabilitarea şi Modernizarea Staţiei de Epuare a Apelor Uzate – Bucureşti” este unul de o importanţă deosebită în cadrul dezvoltării infrastructurii de mediu locale şi atingerii standardelor Uniunii Europene în privinţa calităţii apei potabile şi a apelor uzate, contribuind în mare măsură la dezvoltarea durabilă a comunităţii. Rezolvarea problemei privind apele uzate şi epurarea acestora constituie una din cele mai importante aspecte în domeniul protecţiei mediului.


    A existat şi o etapă premergătoare Fazei I care a constat în Consultanţa privind elaborarea documentelor pentru Aplicaţia principală – ISPA,
Măsura Nr. 2000/RO/16/PA/001.

 

Valoare investiţie: 92 988 966 EURO

Din care:
-  fonduri ISPA (59%) 55.083.966 EURO
-  împrumut BERD (11%) 10.000.000 EURO
-  împrumut BEI (27%) 25.000.000 EURO
-  buget de stat (3%) 2.905.000 EURO

Obiective: Finalizarea şi modernizarea staţiei de epurare a apelor uzate a Municipiului Bucureşti

Din punct de vedere tehnic, aceasta cuprinde următoarele lucrări de investiţii:
•  reabilitarea şi completarea liniei apei existente;
•  reabilitarea şi completarea liniei de nămol în măsura necesarului rezultat din linia apei;
•  introducerea unor bazine de stocare a debitelor pluviale excedentare;
•  desfinţarea tuturor construcţiilor aflate în stare de degradare;
•  introducerea alimentării cu apă şi a canalizării în comuna Glina (satele Căţelu, Manolache şi Glina).

Responsabil implementare: Unitatea de Implementare a Proiectului ISPA din cadrul Direcţiei Protecţia Mediului şi Educaţie Eco-Civică

Stadiul actual: Proiectul are trei componente principale, şi anume:
-  Asistenţa Tehnică pentru Managementul Proiectului a fost atribuită firmei SWECO International AB, Suedia, leader al consorţiului SWECO International AB & HALCROW GROUP Ltd., Marea Britanie, SOGREAH Consultants s.a.s. Franţa quot;, valoarea totală a contractului fiind de 3,765.418.00 EURO.
-  Licitaţia privind supervizarea lucrărilor a fost încheiată cu firma JACOBS UK Ltd., leader al consorţiului Jacobs GIBB Ltd., Marea Britanie, FICHTNER GmbH & Co. KC, Germania, Placenter Ltd., Finlanda, valoarea totală a contractului fiind de 3,689,923 EURO.
-  Contractul de Lucrări ce cuprinde antreprenoriat, proiectare şi execuţie a fost încheiat cu societatea mixtă AKTOR S.A. - ATHENA S.A., valoarea totală a contractului fiind de 83.533.625 EURO.

Demararea lucrărilor: Ianuarie 2007

Finalizarea lucrărilor: Decembrie 2009

Anexat:
August 2009
Martie 2009
Iunie 2008
Septembrie 2007

 
 
Prelucrarea datelor cu caracter personal  |   Politica de utilizare cookie-uri
Primaria municipiului Bucuresti © 1996 - 2020